De ce fanii Evangelion sunt nebuni la Netflix – și de ce ar trebui să facă un pas înapoi

0
95

Ar

trebui să fie un moment de sărbătoare pentru fanii anime: Neon Genesis Evangelion, anime seria anime Hideaki Anno, în cele din urmă se strecoară în întreaga lume, deoarece Netflix a garantat drepturile anime-ului clasic.

Dar fanii care ar trebui să fie mulțumiți nu sunt fericiți.

Evangelion a fost difuzat inițial în Japonia în 1995 și a câștigat repede o reputație de serie controversată, psihologică și filosofică complexă, care a deconstruit genul de anime mecha.

Din

păcate, seria a fost rar disponibilă pe scară largă, deoarece licențiatul în limba engleză, ADV Films, a ieșit din afaceri în anii 2000.

Singura modalitate prin care puteai obține seria în format fizic a fost să cheltuiți peste 30 USD pentru lansarea VHS care avea doar două episoade pe bandă sau să cheltuiască peste 100 de dolari pentru colecția de DVD-uri în 2005 – iar prețurile pentru piețele second-hand pentru acele versiuni au crescut foarte mult de atunci.

Dar mulți dintre cei mai dedicați fani ai Eve și-au exprimat repede îngrijorarea față de versiunea emisiunii care a fost lansată pe Netflix.

The

Fanii

s-au adunat în Twitter și Reddit pentru a descrie modificările aduse spectacolului.

Totul a început cu Netflix, înlăturând coperțile piesei „Fly Me to the Moon” la sfârșitul fiecărui episod, o schimbare pe care The Wrap spune că se datorează taxelor de licențiere.

Dar a fost doar începutul.

Am

enumerat cele mai mari schimbări ale lui Evangelion pe Netflix, care include lipsa traducerii unor texte pe ecran, un script complet nou și mai literal care îndepărtează de nuanța textului original, o nouă exprimare a vocii, omisiunea de a înjură în noua traducere și omisiunea unei subiecte cheie de subiecți homosexuali.

Acest lucru a determinat mulți oameni să recomande noilor veniți să sări peste tot versiunea Netflix și să caute în schimb bootleg-urile lungi disponibile pentru a viziona spectacolul așa cum l-au experimentat înapoi în acea zi.

Acest lucru ridică câteva întrebări interesante: Sigur, unele schimbări sunt semnificative, dar păstrează nostalgia pentru anime-ul original cu mult mai importantă decât să fie ușor accesibil pentru toată lumea?

fans

Fanii

sunt exagerați?

Am petrecut cea mai mare parte a weekend-ului Eva a lovit Netflix dezbatindu-mi daca prima mea experienta cu anime clasica ar trebui sa fie cu versiunea aparent inferioara pe Netflix sau diferitele bootlegs de calitate inferioara, dar mai inalte. Întrebarea a adus în minte amintirile unei alte francize sci-fi mari, care era disponibilă doar în casete VHS de calitate scăzută, înainte de a trece prin mai multe schimbări controversate odată ce aceasta a devenit disponibilă pentru a doua oară. Așa e, vorbesc despre trilogia originală Star Wars, ediții speciale.

Simpla menționare a expresiei „ediții speciale” este unul dintre cele mai înfricoșătoare și controversate lucruri din toate războaiele secundare.

Puteți

să întrebați orice fan al francizei și toți vor avea o opinie despre reluarea teatrală din 1997 a trilogiei originale.

Trimis la teatrele cu fanfară mare, versiunile remasterite și alterate ale trilogiei originale sunt amintite astăzi cu o conotație predominant negativă. George Lucas a decis să-și actualizeze trilogia iconică a filmelor cu efecte, sunete și scene actualizate, dintre care puțini au aterizat cu fanii hardcore.

Există un motiv pentru care tricourile cu fraza „Han Shot First” sunt vândute pretutindeni.

La

fel ca Evangelion, schimbările aduse trilogiei „Star Wars” au variat de la cele mari, cum ar fi filmarea Greedo, adăugarea „Rock-uri Jedi” și pierderea lui „Yub Nub”, la fel de schimbări aleatorii cum ar fi adăugarea unui inel de foc la moarte Explozia de stele și adăugarea unei mulțimi de străini noi pe Mos Eisley.

Oamenii urasc atât de mult edițiile speciale, încât fanii le-au luat de la sine pentru a reproduce aspectul original al filmelor cu restaurări de ventilatoare.

Sigur, multe dintre aceste schimbări nu au fost necesare dincolo de faptul că George Lucas dorea să arate noua sa tehnologie de efecte speciale, care nu era disponibilă în anii ’70, dar uita-te la starea Star Wars rătăcită înainte de edițiile speciale.

Sunt

un motiv major pentru care Star Wars se află încă în jur. Înainte de lansarea edițiilor speciale la începutul anului 1997, Star Wars nu mai era un gigant de cultură pop.

Cei care au crescut în vizionarea trilogiei inițiale au trecut deja la francize noi și mai strălucitoare, cum ar fi Terminator.

Deși au existat triburile Thrawn ale lui Tim Brook, trilogia lui Timothy Zahn, și comedia de pe Dark Horse, galaxia iubită de departe, nu a fost relevantă încă din 1983, când a fost eliberată Întoarcerea Jedi.

Cei

care nu au urmărit trilogia în teatre s-au înrăutățit, deoarece puteau viziona filmele numai în exemplare VHS tăiate și scanate.

Apoi au venit edițiile speciale.

Spuneți ce veți face despre modificările făcute și cât de mult ați urât vizionarea CGI Jabba întâlniți Han în Episodul IV, dar Edițiile Speciale au pus trilogia originală înapoi în centrul atenției publice.

Edițiile

speciale au ieșit, de asemenea, într-o perioadă de schimbare a experienței de filmare, pe măsură ce lanțurile de teatru se extindeau, iar multiplexul a început să devină normă, iar scaunele stadionului pregăteau publicul să experimenteze Star Wars într-un mod nou cu câțiva ani înainte ca DVD-urile să devină un lucru.

Poți urăsc schimbările, dar cei care nu au văzut filmele înainte nu le-au observat nici măcar, iar relansarea a transformat o întreagă generație nouă în fani.

Războaiele de stele nu erau nicăieri și, brusc, era peste tot.

Cu

Evangelion disponibil acum în întreaga lume, probabil pe cea mai populară platformă de streaming, aceasta va ajuta doar să transforme mai mulți oameni în fani.

Poate că vor termina seria și apoi vor căuta duplicatul original și vor asculta „Fly Me to the Moon” în repetate rânduri sau poate că nu vor reuși – dar asta nu ia în considerare faptul că lansarea Netflix este face mai mult decât greșit.

Conservarea artei este o sarcină importantă. Nu spun că ar trebui să te simți fericit că au schimbat liniile pe care le-ai petrecut timp de memorare.

Tot

ceea ce spun este că glorificarea versiunii unei bucăți de cultura pop pe care ați văzut-o când erați mai tânără și de a vă împiedica o nouă generație care se confruntă cu aceeași cultură popă acum nu este o luptă demnă de luptă. Modificările aduse lui Eva nu vor împiedica fanii noștri să se bucure de spectacol, la fel cum Edițiile Speciale nu au distrus Star Wars, ci au pus masa pentru o lume a prequels, sequels și spin-off.

Netflix nu a ruinat Neon Genesis Evangelion, dar a introdus milioane de telespectatori la magia Tezei lui Cruel Angel și „Intrați în Robot, Shinji”.

Stea